Ontstaan & ontwikkeling

Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat de Eveline Beerkens en Dinco Verhelst de basis legden voor de Griefelinterventie. Op het stevige fundament dat in de beginjaren door hen is neergezet, wordt tot op de dag van vandaag nog verder gebouwd. 

2013: Het begin!

Het Griefelprogramma is in 2013 ontwikkeld binnen het toenmalige Medisch Kleuter Dagverblijf van St. Maashorst te Reek (MKD), waar Dinco Verhelst (1964-2022) destijds werkzaam was als speltherapeut. Regelmatig kreeg zij in haar werk te maken met ontregeling bij jonge kinderen. Zij wisten zich geen raad met alles wat zij in hun lijfje voelden. Vanuit het gemis aan handvatten om de kinderen op een adequate manier te begeleiden, is het Griefelen ontstaan. 

Dinco en Eveline stelden zich tot doel een programma te ontwikkelen voor het leren van basale vaardigheden die ondersteunend zijn voor zelfregulatie. Door wat kinderen leuk vinden te combineren met wetenschappelijke inzichten (zie hieronder), kwam het Griefelen tot stand. 

Eveline Beerkens

GZ-psycholoog BIG K&J, registerpsycholoog K&J en supervisor NIP, klinisch pedagoog NVO
Eveline Beerkens is sinds 1988 werkzaam in de hulpverlening en in haar eigen praktijk. 
Eveline is als hoofddocent verbonden aan de Griefelacademie en houdt zich daarnaast bezig met de doorontwikkeling van de interventie en het scholingsaanbod.

Dinco Verhelst (†)

systeembegeleider, Floorplayspecialist,
ambassadeur jeugd
Dinco Verhelst was werkzaam als systeembegeleider en speltherapeut, met een bijzondere expertise op het thema regulatie.
Met het overlijden van Dinco in maart 2022 verloor het Griefel-team een zeer gewaardeerde en talentvolle collega. 

(Wetenschappelijke) onderbouwing

De werkzame elementen uit het Griefelprogramma zijn gebaseerd op inzichten uit verschillende theoretische perspectieven en wetenschappelijk onderzoek. Hieronder een overzicht van de belangrijkste werken.
  • Levine, P. A., & Kline, M. (2010b). Trauma Through a Child’s Eyes: Awakening the Ordinary Miracle of Healing. North Atlantic Books.
  • Levine, P. A. & Kline, M. (2022). Het weerbare kind.
  • Perry, B., Szalavitz M. (2007). De jongen die opgroeide als hond. Schiedeam: Scriptum.
  • Hellendoorn, J. e.a. (2002). Beeldcommunicatie, een vorm van kinderpyschotherapie. Houten: Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
  • Dana, D. (vertaling 2020). De polyvagaal theorie in therapie, het ritme van regulatie. Eeserveen: Uitgeverij Mens.

  • Porges, S.W. (Vertaling 2019). De polyvagaal theorie. De neurofysiologische basis van emotie, gehechtheid, communicatie en zelfregulatie. Eeserveen: Uitgeverij Mens.

  • Ogden, P. e.a. (Vertaling 2020). Trauma en het lichaam, een sensomotorische benadering van psychotherapie. Eeserveen: Uitgeverij Mens..

  • Kabat-Zinn, J. & M. (2015): Handboek Mindful Ouderschap. Kosmos Uitgevers

Ruim 10 jaar ervaring, onderzoek en ontwikkeling

In de eerste jaren na de start volgden er nog meer dan 30 pilots op andere locaties. Onderzoek vanuit o.a. Fontys Eindhoven en de Universiteit van Amsterdam, gaf belangrijke input voor de doorontwikkeling van het programma.
Dat het Griefelen in een behoefte voorzag, bleek duidelijk uit de toenemende interesse vanuit professionals die werken met het jonge kind. In een tweedaagse Griefelcursus maakten Eveline en Dinco 600 professionals wegwijs in het Griefelprogramma. De ervaring en inbreng van deze groep 'pioniers' is van grote waarde geweest voor de doorontwikkeling van de interventie. 

2024: De Griefelacademie

Nu de Griefelinterventie op steeds meer plekken wordt ingezet en positieve resultaten laat zien, neemt de vraag naar opleiding, deskundigheidsbevordering en aanbod voor andere doelgroepen toe. Begin 2024 is een start gemaakt met de oprichting van een Griefelacademie. Met een volledig vernieuwd curriculum en digitale community, zetten we hiermee een nieuwe stap in het verwezenlijken van onze missie: een stevig fundament voor veerkrachtig functioneren bij het jonge kind.