(Vernieuwde) opleiding voor Griefelaars

Professionals die de Griefelinterventie willen toepassen in hun werkpraktijk, kunnen aan de Griefelacademie een opleiding volgen. Dit opleidingtraject bestaat uit twee delen: een oriëntatiemodule en de opleidingsmodule.

Oriëntatiemodule

Kennismaking met de Griefelinterventie

Of de Griefelen echt iets voor jou is, ontdek je doorgaans pas als je je er verder in gaat verdiepen. Om die reden start het opleidingstraject met een oriëntatiemodule.
Tijdens het eerste deel van de module, dat je vanuit huis en op je eigen tempo kunt doorlopen, doe je basiskennis over de Griefelinterventie op. Je leert meer over de doelstelling en krijgt inzicht in de wijze waarop de programma-onderdelen daaraan bijdragen. 
In het vervolg van het leertraject staat de ervaring centraal. Tijdens een geheel verzorgde en interactieve praktijkdag ervaar je zelf wat deelname aan het Griefelprogramma met je doet. De data van de praktijkdagen zijn te vinden bij cursuskenmerken. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden er later nieuwe data toegevoegd.
Het laatste deel van deze module staat in het teken van reflecteren en vooruitkijken. Op basis van je antwoorden op reflectievragen en informatie over de mogelijke vervolgroutes, beslis je of en op welke wijze je je Griefelpad wilt vervolgen.
Modulekenmerken
  • Kosten: 354 euro
  • Tijdsbesteding: ong. 16 uur
  • Start inschrijving: 30 september
    (Praktijkdag op 14-10 of 08-11)

  • Incl. certificaat van deelname
Modulekenmerken
  • Instroomeisen: oriëntatiemodule
  • Kosten: 1195 euro
  • Tijdsbesteding:  Afhankelijk van voorkennis en werktempo 24-32 uur, doorlooptijd afhankelijk van gekozen inschrijfmomenten.
  • Incl. certificaat en 1-jarige licentie
Opleidingsmodule

Startbekwaam Griefelaar

Na afronding van de oriëntatiemodule kun je je Griefelpad vervolgen met de daadwerkelijke opleidingsmodule. In het eerste deel van de opleiding ligt de nadruk op inhoudelijke kennis. Middels e-learning en literatuurstudie verdiep je je in de theoretische fundamenten van het Griefelprogramma. Je sluit dit onderdeel af met een toets.
In het tweede deel van de opleiding staat de rol van de Griefelaar centraal. Tijdens de cursusdag op locatie leer je meer over de verschillende facetten van deze rol en krijg je praktische handvatten aangereikt. Ook staan we stil bij enkele veelvoorkomende uitdagingen waar een Griefelaar mee te maken kan krijgen. In de periode na de cursusdag ga je met behulp van gerichte opdrachten aan de slag om het geleerde eigen te maken. Via het digitale platform kun je contact onderhouden met je medecursisten en ontvang je begeleiding op afstand van het docententeam.
De opleiding sluit af met een oefendag op locatie. Tijdens deze bijeenkomst krijg je de kans om je nieuw verworven vaardigheden in een ontwikkelingsgerichte setting in praktijk te brengen. Na elke oefensessie is er ruimschoots aandacht voor het bespreken van feedback en uitwisselen van ideeën, zodat je met 'een goed gevulde rugzak' je certificaat in ontvangst kunt nemen!

De Griefellicentie

Wie de opleiding tot Griefelaar succesvol heeft afgerond, is startbekwaam om de Griefelinterventie in praktijk toe te passen. Het behaalde certificaat is daar het bewijsstuk van. Dit certificaat gaat gepaard met een Griefellicentie voor de duur van 1 jaar (de zogenaamde startlicentie). Mits je voldoende aandacht besteed aan deskundigheidsbevordering, kun je deze licentie elke 2 jaar laten verlengen. Meer over de licentie en deskundigheidsbevordering, lees je hier.

Wat is het verschil tussen een certificaat en een (actieve) licentie?

Het Griefelcertificaat toont aan dat je de opleiding tot Griefelaar succesvol hebt afgerond, een (actieve) licentie toont aan dat je bekwaam bent om de Griefelinterventie in praktijk toe te passen. Een actieve licentie kun je daarmee beschouwen als een soort kwaliteitskeurmerk.
Van de huidige Griefelaars weten we dat je het Griefelen pas echt in de vingers krijgt op het moment dat je er echt mee aan de slag gaat. Daarom krijgen alle Griefelaars bij behalen van hun certificaat een startlicentie voor de duur van 1 jaar zodat ze ervaring op kunnen doen. We begeleiden dit proces vanuit de ruimte voor groei. Na een jaar toon je de gemaakte groei aan in een Groeigesprek en wordt je licentie verlengd voor 2 jaar. 

Raak ik mijn certificaat kwijt als ik niet aan deskundigheidsbevordering doe?

Je certificaat is het bewijs van afronding van de opleiding en kent geen einddatum. Wel kan je licentie verlopen. De interventie blijft immers voortdurend in ontwikkeling en een echte Griefelaar is nooit uitgeleerd. Door aan deskundigheidsbevordering te werken, houd je je bekwaamheid op peil. Het bewijs daarvan is een actieve licentie. Griefelaars zonder actieve licentie kunnen hun kennis en vaardigheden inzetten om (onderdelen uit) het Griefelprogramma aan te (blijven) bieden, maar zijn niet langer bevoegd de Griefelinterventie toe te passen. 
Het Griefelinstituut houdt een overzicht bij van alle Griefelaars met een actieve licentie. Indien toestemming worden de gegevens van deze Griefelaars ook gepubliceerd op de site. Bovendien mogen Griefelaars die over een actieve licentie beschikken het logo van het Griefelinstituut op hun website, cv of Linkedin-profiel vermelden.

Kan ik als cursist van het oude programma ook een licentie halen?

Ja, dat kan zeker. Het Griefelinstituut draagt alle 'Griefelaars van het eerste uur' een warm hart toe. Hun deelname aan de cursus, feedback en Griefelervaring hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van de interventie. We hopen dan ook dat veel van hen hun Griefelpad vervolgen en een licentie behalen. Uiteraard hebben zij daarbij een voorsprong op de deelnemers die nog aan het begin van hun Griefelavontuur staan. Wie de basiscursus met een certificaat heeft afgesloten, bieden we vanaf het najaar 2 jaar lang de mogelijkheid om via een verkort traject alsnog een licentie te halen. Meer informatie lees je hier.

Hoe werkt verlenging van de Griefellicentie?

Wie zijn Griefellicentie wil laten verlenging, kan een afspraak inplannen voor een Groeigesprek. Aan de hand van je portfolio toon je je kwaliteiten aan en laat je zien op welke wijze je hebt gewerkt aan deskundigheidsbevordering. De beoordelingscriteria vind je t.z.t. in de Ruimte voor Groei.
Empty space, drag to resize