Professionals opgeleid in het Griefelen en benaderbaar binnen Nederland en België, kunt u vinden onder 'griefelen' en dan 'griefelaars'.
Ouders en kinderen die samen kunnen Griefelen hebben wat ‘extra’s’. Ze ontwikkelen samen:
Hiervoor kunt u contact opnemen met het Griefelteam.
Prijs op aanvraag.
De moeder van Sietse staat te koken. Sietse vraagt zijn moeder of hij een snoepje mag. Moeder antwoordt nee, want ze gaan zo aan tafel. Sietse’s gezicht betrekt meteen en moeder ziet een donderwolk boven het hoofd van haar zoon ontstaan. Zonder met koken te stoppen, zegt ze: ‘dat is vervelend, hè ?
Mijn zoontje reageerde anders toen ik hem vande week aansprak op zijn krokodillengedrag. In mijn beleving kon hij dat koppelen aan het Griefelen). Ik gaf ook eerder al aan; hij zingt ineens liedsje, op de juiste melodie. En hij deed ook nog mee met de 'in- en uitadem' wedstrijd. Dit sprong eruit.
De nieuwe spelletjes sloten zo aan. Daar kan ik thuis iets mee. Yens vond ze ook erg leuk.
Samuel vindt het makkelijker om de brug die naar de modderdril gaat (is pappa zelf) om te duwen, dan om stevig te leren staan,
Een mamma vroeg of de Griefelaar haar kindje kon helpen het eten makkelijker door te slikken, na zelf een Griefelsessie te hebben ervaren.
Ik word er zo blij van als ik zie dat mijn kindje zich net zo inwikkeld als ik in die deken, we lijken wel mummies.
Ons gevoel bij de kennismaking sloot aan bij de ervaring vn het Griefeltraject: Zo enthousiast en krachtig als de Griefelaar was, waarbij de reden waarom wij kwamen in elk verhaal werd verweven.
Een hulpaanbod met verhalen, liedjes en spelletjes? Dat sprak ons direct aan.
Een andere juffrouw wat eerder tot paniek leidde en wat we zagen was niet te geloven. We zien hem denken en vervolgens gaat Leo uit zichzelf stevig staan en ik zie hem tijd nemen om te ademen. Hij deed mee. Wat geweldig!
.......
Waar zitten ze in je lichaam ?’. Sietse trommelt op zijn buik en daarna op zijn hoofd. Moeder geeft aan dat ze het begrijpt. Ze draait zich naar Sietse waarbij ze haar benen iets uit elkaar zet en stevig gaat staan. Ze ademt diep in door haar neus en ademt uit door haar mond. Langzaam. Sietse ziet het en doet met haar mee. De donderwolk boven zijn hoofd lost langzaam op. Sietse draait zich om en wil wegrennen, maar vraagt eerst nog even in het voorbijgaan: ‘wat eten we ?’ en ‘mag ik daarna dan een ijsje ?’…
Tijdens het griefelen kan en mag spanning oplopen, net als in het echte leven. Via de zintuigen gaan ouder en kind ontdekken wat ze allemaal kunnen ervaren in hun lichaam. Aan de hand hiervan neemt spanning toe of af. Het griefelen leert kinderen dat je door gronden (stevig staan) en ademen spanning kunt laten afnemen. Tijdens de griefelbijeenkomsten lijkt dat op een golf die omhoog komt en weer afneemt. Spanning komt en gaat. Een kind ervaart dat het hier, samen met de ouder, invloed op kan uitoefenen. Zodra ouder en kind dit onder de knie hebben, ontstaat de mogelijkheid om dit in allerlei situaties toe te passen. En zo ontstaat een heel natuurlijke manier van jezelf reguleren.
G = gewaarwordingen (wat gebeurt er in mijn lichaam)
A = ademen
L = loslaten van (spier)spanning
M = maken van taal hiervoor
E = extra aandacht en focus is het resultaat
N = op een natuurlijke manier
Cluster 4 onderwijs groep 1-2 ‘het past goed bij onze doelgroep, omdat er een beroep wordt gedaan op het ervaren. Weg uit het hoofd.’
Fleur kan veel beter tegen prikkels! Geur, kleur, geluid (vooral dit laatste) verdraagt zij nu bijzonder goed/levert geen stress op.
Hij is meer in het hier-en-nu, beter geaard, soms uit zichzelf aan het ademen gaan om rustig te worden.
hulpverlenen is nog nooit zo makkelijk en vanzelfsprekend geweest
Karel ging na een uitbarsting hoorbaar zuchten en daarna was de lucht zo goed als geheel geklaard. ‘Uitbarstingen’ duren veel minder lang
Leerkracht ‘Regelmatig verwijs ik bij problemen terug naar de dieren en ga samen met de kinderen kijken hoe de dieren het probleem oplossen’
Leraar vertelt dat de eerste bijeenkomst haar overviel. Ze heeft zelf in de 2e bijeenkomst ervaren dat ze het alles kon laten gebeuren en toelaten. Alles heeft een doel en wordt ergens naar toe geleidt
Een moeder vertelt ze door samen met haar kind het programma te doen, nu veel beter haar eigen gedrag is gaan snappen, hoe het werkt en wat ze kan doen, waarom ze mensen zo van zich weg houdt
het plezier tijdens het Griefelen is zo opvallend
Roel heeft communicatiemogelijkheden gevonden door in ‘krinkels & kronkels’ te praten; ouders kunnen hierop in gaan, waardoor ontploffingen worden vòòrkomen; ook ouders vragen of er sprake is van ‘krinkels & kronkels’ waardoor Roel zich meer begrepen voelt.
een programma dat uit het hoofd gaat
Vader: ‘M.b.t. de stress, vertrouwen en fysieke ontspanning heeft ons kind grote stappen gemaakt en dat is echt bijzonder te noemen. Wij zijn daar bijzonder blij mee en trots op ons kind’
Doorgaans bij de vliegreis als een drama wat zich voort zette op de bestemming. Nu niets van dit al. Rustig in het vliegtuig, rustig bij transfer, etc.
Rembrandtkade 29
3583 TN Utrecht
T 030 63 60 634
M 06 21 54 20 54
E info@griefelen.nl