Slider_griefelen_prents1_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents2_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents3_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents4_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents5_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents6_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents7_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents8_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents9_vervolg_pagina.jpg

Ouders

Ouders_foto.jpg
Ouders_verwerkingsplaat.jpg
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een kind tot rust komt. Kinderen kunnen zeer ontregeld zijn. Dan is het helpend als je als ouders/verzorgers handvatten hebt en/of ontwikkeld om samen met je kind van ontregeling naar regulatie te komen, van spanning naar ontspanning! Dat biedt Griefelen aan een ouder en kind. Neem contact op met Eveline Beerkens (zie 'contact'), als u meer informatie wilt.

Professionals opgeleid in het Griefelen en benaderbaar binnen Nederland en België, kunt u vinden onder  'griefelen' en dan 'griefelaars'.  

Ouders en kinderen die samen kunnen Griefelen ontwikkelen samen wat ‘extra’s’. Ze ontwikkelen:

  • wat hun zintuigen kunnen betekenen: het zien, horen, proeven, ruiken en voelen (tast)
  • wat er gebeurt in je lichaam bij de verschillende ervaringen: is het fijn of juist niet ?
  • waar het gebeurt in je lichaam: zit het zware gevoel onder je hart of in je keel ?
  • hoe spanning oploopt: waaraan merk je dit ? waar voel je dit in je lichaam ? doen andere delen van je lichaam ook mee ?
  • hoe je op een natuurlijke manier (samen!) weer tot ontspanning kunt komen: het gebruik van stevig staan en geconcentreerd ademen
  • welke woorden je kunt gebruiken om elkaar te betrekken bij wat je beleeft en je overkomt: eerst zijn die 'dingen' in je lichaam 'krinkels en kronkels', later maken kinderen zelf taal door ze zeggen dat het 'fladderig voelt' in hun buik of dat tintelt in hun hand als ze boos zijn (als voorbode om iemand een klap te geven).

Cursussen

Er zijn geen cursussen voor u meer beschikbaar.

Individueel Griefeltraject en/of Griefeltraject met het gezin

Hiervoor kunt u contact opnemen met het Griefelteam.

Prijs op aanvraag.

 

Ervaringen: 

De moeder van Sietse staat te koken. Sietse vraagt zijn moeder of hij een snoepje mag. Moeder antwoordt nee, want ze gaan zo aan tafel. Sietse’s gezicht betrekt meteen en moeder ziet een donderwolk boven het hoofd van haar zoon ontstaan. Zonder met koken te stoppen, zegt ze: ‘dat is vervelend, hè ?

Mijn zoontje reageerde anders toen ik hem vande week aansprak op zijn krokodillengedrag. In mijn beleving kon hij dat koppelen aan het Griefelen). Ik gaf ook eerder al aan; hij zingt ineens liedsje, op de juiste melodie. En hij deed ook nog mee met de 'in- en uitadem' wedstrijd. Dit sprong eruit. 

De nieuwe spelletjes sloten zo aan. Daar kan ik thuis iets mee. Yens vond ze ook erg leuk. 

Samuel vindt het makkelijker om de brug die naar de modderdril gaat (is pappa zelf) om te duwen, dan om stevig te leren staan, 

Een mamma vroeg of de Griefelaar haar kindje kon helpen het eten makkelijker door te slikken, na zelf een Griefelsessie te hebben ervaren. 

Ik word er zo blij van als ik zie dat mijn kindje zich net zo inwikkeld als ik in die deken, we lijken wel mummies. 

Ons gevoel bij de kennismaking sloot aan bij de ervaring vn het Griefeltraject: Zo enthousiast en krachtig als de Griefelaar was, waarbij de reden waarom wij kwamen in elk verhaal werd verweven. 

Een hulpaanbod met verhalen, liedjes en spelletjes? Dat sprak ons direct aan. 

Een andere juffrouw wat eerder tot paniek leidde en wat we zagen was niet te geloven. We zien hem denken en vervolgens gaat Leo uit zichzelf stevig staan en ik zie hem tijd nemen om te ademen. Hij deed mee. Wat geweldig!

.......

 

 

Ik kan de kronkels bij jou zien opkomen!

Waar zitten ze in je lichaam ?’. Sietse trommelt op zijn buik en daarna op zijn hoofd. Moeder geeft aan dat ze het begrijpt. Ze draait zich naar Sietse waarbij ze haar benen iets uit elkaar zet en stevig gaat staan. Ze ademt diep in door haar neus en ademt uit door haar mond. Langzaam. Sietse ziet het en doet met haar mee. De donderwolk boven zijn hoofd lost langzaam op. Sietse draait zich om en wil wegrennen, maar vraagt eerst nog even in het voorbijgaan: ‘wat eten we ?’ en ‘mag ik daarna dan een ijsje ?’…

Hoe werkt Griefelen?

Tijdens het griefelen kan en mag spanning oplopen, net als in het echte leven. Via de zintuigen gaan ouder en kind ontdekken wat ze allemaal kunnen ervaren in hun lichaam. Aan de hand hiervan neemt spanning toe of af. Het griefelen leert kinderen dat je door gronden (stevig staan) en ademen spanning kunt laten afnemen. Tijdens de griefelbijeenkomsten lijkt dat op een golf die omhoog komt en weer afneemt. Spanning komt en gaat. Een kind ervaart dat het hier, samen met de ouder, invloed op kan uitoefenen. Zodra ouder en kind dit onder de knie hebben, ontstaat de mogelijkheid om dit in allerlei situaties toe te passen. En zo ontstaat een heel natuurlijke manier van jezelf reguleren. 

Een kind mag leren G.A.L.M.E.N.

G =  gewaarwordingen (wat gebeurt er in mijn lichaam)
A =  ademen
L =   loslaten van (spier)spanning
M = maken van taal hiervoor
E =   extra aandacht en focus is het resultaat
N =  op een natuurlijke manier

Kind aan het Griefelen
Kind aan het Griefelen
Verwerkingsplaat
Verwerkingsplaat

Griefelen

Rembrandtkade 29
3583 TN Utrecht

T 030 63 60 634
M 06 21 54 20 54
E info@griefelen.nl