De alternatieve route

Vervolg je Griefelpad

Van certificaat naar licentie

In september 2024 start het Griefelinstituut met een vernieuwde opleiding voor Griefelaars. Wie deze opleiding heeft afgerond ontvangt een Griefellicentie voor de duur van één jaar, die periodiek verlengd kan worden. Griefelaars die vóór september 2024 de basiscursus hebben gevolgd, kunnen via een verkort traject alsnog een licentie behalen. 
De alternatieve route

Verkort traject voor Griefelaars

Alle Griefelaars die voor september 2024 hun certificaat hebben gehaald, kunnen zich aanmelden voor de alternatieve route. Deze kortere variant van de vernieuwde opleiding bestaat uit drie onderdelen:
  • Portfolio-opdrachten over je Griefel-ervaring en de ontwikkeling die je tot nu toe als Griefelaar hebt doorgemaakt, als basis voor individueel begeleidingsgesprek met docent.
  • Een e-learningmodule met bijbehorende toets.
  • Een oefendag waarin je in een ontwikkelingsgerichte setting je Griefelvaardigheden in praktijk kunt brengen om zo met en van elkaar te leren.
Modulekenmerken
  • Voor Griefelaars 'oude stijl'
  • Kosten: 350 euro
  • Eerstvolgende startdata: nader te bepalen op basis van vooraanmelding
  • Incl. certificaat [Accreditatie in aanvraag] met Griefellicentie

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een certificaat en een (actieve) licentie?

Het Griefelcertificaat toont aan dat je de opleiding tot Griefelaar succesvol hebt afgerond, een (actieve) licentie toont aan dat je bekwaam bent om de Griefelinterventie in praktijk toe te passen. Een actieve licentie kun je daarmee beschouwen als een soort kwaliteitskeurmerk.
Van de huidige Griefelaars weten we dat je het Griefelen pas echt in de vingers krijgt op het moment dat je er echt mee aan de slag gaat. Daarom krijgen alle Griefelaars bij behalen van hun certificaat een startlicentie voor de duur van 1 jaar zodat ze ervaring op kunnen doen. We begeleiden dit proces vanuit de ruimte voor groei. Na een jaar toon je de gemaakte groei aan in een Groeigesprek en wordt je licentie verlengd voor 2 jaar. 

Raak ik mijn certificaat kwijt als ik niet aan deskundigheidsbevordering doe?

Je certificaat is het bewijs van afronding van de opleiding en kent geen einddatum. Wel kan je licentie verlopen. De interventie blijft immers voortdurend in ontwikkeling en een echte Griefelaar is nooit uitgeleerd. Door aan deskundigheidsbevordering te werken, houd je je bekwaamheid op peil. Het bewijs daarvan is een actieve licentie. Griefelaars zonder actieve licentie kunnen hun kennis en vaardigheden inzetten om (onderdelen uit) het Griefelprogramma aan te (blijven) bieden, maar zijn niet langer bevoegd de Griefelinterventie toe te passen. 
Het Griefelinstituut houdt een overzicht bij van alle Griefelaars met een actieve licentie. Indien toestemming worden de gegevens van deze Griefelaars ook gepubliceerd op de site. Bovendien mogen Griefelaars die over een actieve licentie beschikken het logo van het Griefelinstituut op hun website, cv of Linkedin-profiel vermelden.

Hoe werkt verlenging van de Griefellicentie?

Wie zijn Griefellicentie wil laten verlenging, kan een afspraak inplannen voor een Groeigesprek. Aan de hand van je portfolio toon je je kwaliteiten aan en laat je zien op welke wijze je hebt gewerkt aan deskundigheidsbevordering. De beoordelingscriteria vind je t.z.t. in de Ruimte voor Groei.