Slider_griefelen_prents1_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents2_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents3_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents4_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents5_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents6_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents7_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents8_vervolg_pagina.jpg
Slider_griefelen_prents9_vervolg_pagina.jpg

Gecertificeerde Griefelaars

Er zijn Griefelaars (Basiscursus Griefelen)  werkzaam in Nederland, België en Frankrijk. 

Op deze site staan de Griefelaars uit verschillende vakgebieden, die open staan voor verwijzingen en/of contact.

Neem contact op met het Griefelteam als u wilt weten of er Griefelaars in uw buurt werkzaam zijn, die  niet vermeld staan.


Muriel Povel

Huis van Jonathan, haptonomie, haptotherapie, coaching & training
Koningsweg 72
5211 BN  ’s-HERTOGENBOSCH
073-7508844 | 06-55785968
www.huisvanjonathan.nl

Op jonge leeftijd wordt er al veel gevraagd van kinderen en ieder kind reageert hierop op ‘zijn eigen wijze’. Sommige kinderen trekken zich terug, een ander kind huilt weer heel snel.
Wat speelt er allemaal af in deze kleine koppies? Hoe kun je als ouder/begeleider met deze worsteling en groeipijnen omgaan?
Haptotherapie kan hierbij een ondersteunende rol vervullen i.c.m. het griefelprogramma, om te komen van spanning tot ontspanning en het zetten van een volgende stap in de algehele ontwikkeling van kind en gezin.

 

Wendy van Kerckhof

Logopedist
Kentalis Vroegbehandeling
Frans Halsstraat 2
5261 XB  VUGHT
073-6123312
www.kentalis.nl | w.vankerckhof@kentalis.nl 

 
 
Ellen Verhoeven

Orthopedagoog
Praktijk Haans KaJo
Bosscheweg 1, 5275 HD, Den Dungen   (omgeving Den Bosch)
Tel (073)-5511001

info@praktijkhaanskajo.nl
www.praktijkhaanskajo.nl

 

Bea Zwanenburg

Kindercoach bij Trots-kindercoaching Oss
Rossinistraat 9
5344 AK  OSS
06-29426138
www.trots-kindercoachingoss.nl | info@trots-kindercoachingoss.nl

Wat mij aanspreekt bij het Griefelen is dat kinderen zelf vaardigheden leren die hen kunnen helpen om allerlei gevoelens te herkennen en te verwerken.
Het is spelenderwijs onderzoeken en  beleven van gevoelens via fantasiedieren en oefenen hoe dit bij henzelf werkt.
Er is aandacht voor bewustwording van gewaarwordingen in je lichaam, gebruik van de zintuigen en vooral gebruik van de ademhaling om rustig te worden.
Ik gun het kinderen om lekker in hun vel te zitten en hen samen met hun ouders handvatten te bieden om van spanning naar ontspanning te komen!

 

Ank van Alebeek

Bij de binnen wereld
Leeuweriklaan 37
5427 SM  BOEKEL
06-51069380
www.bijdebinnenwereld.nl

In mijn werk met kinderen (uit groep 6 tot en met 8) zet ik vaak het leren gronden en de ademhaling in, zodat ze van spanning naar ontspanning kunnen komen, ook het leren kennen en herkennen van de krinkels en kronkels (lichamelijke gewaarwording) is een belangrijk onderdeel in ons programma, als ze dit goed kunnen, beschikken ze over meer zelfregulatie in verschillende situaties die ze in hun leven tegenkomen. Dit is zeer waardevol voor de kinderen waar ik mee werk. Hoe meer veerkracht ze hierin ontwikkelen, hoe gemakkelijker ze spanning weer uit hun lichaam kunnen laten stromen.

 

Dinco Verhelst

Co-auteur Griefelprogramma
Contextueel therapeute
Floorplay specialist (Greenspan)/jeugdzorgwerker
Denkbegeleidster (Feuerstein)

GEMERT
06-17226567
www.griefelen.nl | dinco@griefelen.nl

 

Helma Verhelst

Leerkracht groep 1 en 2 BS De Kastanjelaar Milheeze

Privé: 0492 361180

h.verhelst@dekastanjelaar.nl

Sinds enkele jaren maak ik, in de kleutergroepen, gebruik van het Griefelprogramma. De kinderen hebben hier veel baat bij omdat ze op een concrete manier aan kunnen geven wat ze van binnen voelen. Door de verhalen kunnen ze zich identificeren met één van de dieren en aangeven wat de oplossing is van hun probleem. Ze krijgen tegelijkertijd suggesties hoe ze van spanning terug kunnen keren naar ontspanning. In de praktijk passen ze dit ook toe.

Het Griefelprogramma wordt op bs De Kastanjelaar steeds meer geïntegreerd . Dit komt omdat de kinderen en ouders hier zeer enthousiast op reageren en daardoor andere mensen stimuleren om te informeren naar het Griefelprogramma en dit ook toe te passen. Het prentenboek “Stokkie gaat op reis”is een grote aanwinst. Veel ouders kopen het voor hun kind zodat ze er thuis verder op in kunnen gaan.

 

Anne Manenschijn  

NVO Orthopedagoog-Generalist
NIJVERDAL /  RIJSSEN
06-48958501
ahm.manenschijn@gmail.com

 
Ellen Perik
werkzaam binnen het SO onderwijs
Almelo
0546-861926

E.perik@herdeschee.net

 

Rob Smittenaar

Floorplay coaching Speltherapie / kinderfysiotherapeut                                                                                                                                                                                                 werkzaam in:

regio’s Food Valley, Midden-IJsselland/Oost-Veluwe en  Centraal Gelderland                                                                                                                                                   

06 - 30 11 73 33          www.Floorplaycoaching.nl     

 

Eveline Beerkens

Co-auteur Griefelprogramma
Gezondheidszorgpsychologe BIG
Kinder- en jeugdpsychologe NIP
Klinisch pedagoge NVO

UTRECHT
06-21542054
www.griefelen.nl | eveline@griefelen.nl

 

 

Trudy van Gorsel
Orthopedagoog, onderwijskundige en mediator
Burgemeester Weertsplantsoen 6
2071 PH Santpoort Noord
tel. 06 40 994 923
 
 
 
Sharon Dijkstra
Promovenda University of Amsterdam
 
 
 
Lisette Hamersma
Stagebegeleiders/klinisch docent Universiteit van Amsterdam
 
 
 
Priscilla Bhola
Masterstudent MSc
 
 
 
Mascha van Delft 
 
Speltherapeut
Speltherapie Rijnland
Piet Heinlaan 42F
2341 SL Oegstgeest
Telefoon: 06-20227348
Email: info@speltherapierijnland.nl
In mijn praktijk maak ik naast speltherapie regelmatig gebruik van ouder-kindbegeleiding. Het Griefelprogramma is daar een mooie aanvulling op.
Het leren herkennen van eigen signalen in het lichaam, en spanning leren reguleren door gebruik te maken van ritme, verhaal, en spel vind ik heel erg waardevol. Vooral omdat het kind dit samen met de ouder mag ervaren. In mijn praktijk is het mogelijk om het Griefelprogramma individueel of in een groepje aangeboden te krijgen.
 
 

 

Carin van de Meent                                                                                                                                                                                   

Speltherapeut & Orthopedagoog:                                                           

Spelen bij Carin; praktijk voor speltherapie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Rijnsburgerweg 12                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 2215 RA Voorhout                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   06-15237624                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Email:  info@spelenbijcarin.nl                                                                                                                                                                                                               www.spelenbijcarin.nl                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               In speltherapie laat een kind tijdens het spelen zien wat er in hem omgaat. Spelen is voor een kind een prettige en natuurlijke manier om zich te uiten. In spel kan een kind laten zien hoe hij zich voelt en wat hij nodig heeft. Griefelen sluit hier heel mooi bij aan vind ik omdat een kind spelenderwijs gewaarwordingen in het eigen lichaam leert voelen (krinkels en kronkels) en ervaart wat hij daarbinnen nodig heeft om van spanning naar ontspanning te komen. Ik vind het een heel waardevol programma en wil dit kinderen en hun ouders laten ervaren!

 

Sylvia Nap

Speltherapeut en (kinder)mindfulnesstrainer bij
Kinderpraktijk Oud-Velsen
Kerkplein 5
1981 BH Velsen-Zuid
T 06 23502287
 
‘Ook met hele jonge kinderen én hun ouders spelenderwijs van spanning naar ontspanning!’

 

Natalie De Raedt

GZ-Psycholoog K&J
Cognitief Gedragstherapeut
Gedragsdeskundige
Juvent dagbehandeling 2-6 Zeeuws-Vlaanderen   tweedelijnsinstelling
Diagnostiekteam 12- Zeeuws-Vlaanderen

 

Silvie Vermeulen

Het Sleutelbloempje
Waterheide 5, 2230 Herselt
0468/18.58.47
www.hetsleutelbloempje.be | info@hetsleutelbloempje.be

Ik ben psychologisch consulent en spelcounselor. Zoals ik het momenteel zie zou ik het griefelprogramma willen toepassen in ouder-kind trajecten. Vanaf volgend jaar hoop ik dat de aanbouw van de nieuwe praktijk klaar is en dan hoop ik ook groepjes te kunnen inrichten (ook gericht op de ouder-kind interactie).

 

Anke Stuer

Het Kader
Kapelsesteenweg 549, 2180 Ekeren, België
0032472/09.06.12
www.hetkader.be | ankestuer@hetkader.be

In mijn individuele therapieën merk ik dat kinderen in onze maatschappij al snel onder spanning komen te staan. Hierdoor ontstaan dikwijls moeilijkheden in hun emotie regulatie. In mijn zoektocht hoe ik kinderen hiermee kan ondersteunen en versterken, kwam ik terecht bij het griefelen. Nu zet ik het griefelen regelmatig in bij kinderen en ook samen met hun ouders. En natuurlijk griefel ik er steeds graag mee op los!

 

PsychoMotorische Kindertherapeuten: 

Neem contact op met het Griefelteam,  voor namen in uw buurt.

Jeske Baeten

Praktijkadres: Kerkstraat 4, 5051 LB Goirle

Postadres: Tilburgseweg 120, 5051 AK Goirle

M: 06 - 19 19 87 70

E: info@pmkt-goirle.nl I: www.pmkt-goirle.nl

Samenwerken aan zelfvertrouwen

Link tussen Griefelen en PMKT:

Psychomotorische Kindertherapie is bedoeld voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling en dat uiten in hun gedrag.

De psychomotorisch kindertherapeut ‘leest’ het gedrag van het spelende en bewegende kind en helpt het kind spelenderwijs emoties te verwerken, stress te reguleren en nieuwe gedragspatronen te ontdekken.

 

Margreet van der Gaast

Praktijk-NU
www.praktijk-nu.nl

Het is voor mij een feest om kinderen op een hele natuurlijke manier (weer) te verbinden met zichzelf; hoofd EN lijf. Griefelen is een prachtige manier om aan te sluiten bij de levensstroom van het kind. Vanuit hun eigen levensstroom kunnen ze zich op hun eigenwijze ontwikkelen.

                  

Wilma Brands-Zandvliet

Bewegenderwijs, Meranti

Praktijk voor Psychomotorische Kindertherapie & Begeleiding

Meranti 162

3315 TS Dordrecht

Tel. 078-7851962

www.bewegenderwijs.com | wilma@bewegenderwijs.com

 

Als psychomotorisch kindertherapeut ben ik een griefelaar in hart en nieren. De verhalen van Stokkie maken het werken met de jonge kinderen nog leuker!

 

Anjolan Eisenga-Oppenoorth

Praktijk voor Psychomotorische Kindertherapie & Begeleiding

locatie: Anjoland

 

Heysterbachstraat 105

3312 JJ Dordrecht

078 6139261

anjolan@bewegenderwijs        www.bewegenderwijs.com

 

 

Cluster 4

Cluster 4

Cluster 4 onderwijs groep 1-2 ‘het past goed bij onze doelgroep, omdat er een beroep wordt gedaan op het ervaren. Weg uit het hoofd.’

Fleur

Fleur

Fleur kan veel beter tegen prikkels! Geur, kleur, geluid (vooral dit laatste) verdraagt zij nu bijzonder goed/levert geen stress op.

Hier en nu

Hier en nu

Hij is meer in het hier-en-nu, beter geaard, soms uit zichzelf aan het ademen gaan om rustig te worden.

Hulpverlenen

Hulpverlenen

hulpverlenen is nog nooit zo makkelijk en vanzelfsprekend geweest

Juffrouw Helma

Juffrouw Helma

Jufrouw Helma vertelt “de kinderen staan meer-in-de-wereld en er is een nieuwe, duidelijke en gedeelde taal ontstaan om over ervaringen en gebeurtenissen te praten”.

Karel

Karel

Karel ging na een uitbarsting hoorbaar zuchten en daarna was de lucht zo goed als geheel geklaard. ‘Uitbarstingen’ duren veel minder lang

Leerkracht

Leerkracht

Leerkracht ‘Regelmatig verwijs ik bij problemen terug naar de dieren en ga samen met de kinderen kijken hoe de dieren het probleem oplossen’

Leraar

Leraar

Leraar vertelt dat de eerste bijeenkomst haar overviel. Ze heeft zelf in de 2e bijeenkomst ervaren dat ze het alles kon laten gebeuren en toelaten. Alles heeft een doel en wordt ergens naar toe geleidt

Moeder

Moeder

Een moeder vertelt ze door samen met haar kind het programma te doen, nu veel beter haar eigen gedrag is gaan snappen, hoe het werkt en wat ze kan doen, waarom ze mensen zo van zich weg houdt

Plezier

Plezier

het plezier tijdens het Griefelen is zo opvallend

Roel

Roel

Roel heeft communicatiemogelijkheden gevonden door in ‘krinkels & kronkels’ te praten; ouders kunnen hierop in gaan, waardoor ontploffingen worden vòòrkomen; ook ouders vragen of er sprake is van ‘krinkels & kronkels’ waardoor Roel zich meer begrepen voelt.

Uit het hoofd

Uit het hoofd

een programma dat uit het hoofd gaat

Vader

Vader

Vader: ‘M.b.t. de stress, vertrouwen en fysieke ontspanning heeft ons kind grote stappen gemaakt en dat is echt bijzonder te noemen. Wij zijn daar bijzonder blij mee en trots op ons kind’

Vliegreis

Vliegreis

Doorgaans bij de vliegreis als een drama wat zich voort zette op de bestemming. Nu niets van dit al. Rustig in het vliegtuig, rustig bij transfer, etc.

Griefelen

Rembrandtkade 29
3583 TN Utrecht

T 030 63 60 634
M 06 21 54 20 54
E info@griefelen.nl